Thursday 18 September 2008

iOFFone

Ξεκινάμε με την συσκευή όπου είναι αποδεδειγμένα απλό να ακούσουμε Offradio. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει ο σταθμός ένα .pls stream («σύντομα κοντά σας»). Δυστυχώς στη Ελλάδα το iPhone πωλείται σε προγράμματα που έχουν περιορισμό στη κατανάλωση δικτύου. Οπότε και πάλι, ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ!

Το iPhone δεν έρχεται με προ-εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα για internet radio. Υπάρχουν όμως αρκετά προγράμματα τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω του Application Store, μερικά είναι δωρεάν (VisuaRadio, FlyCast) ενώ άλλα μπορούμε να τα αγοράσουμε για ένα μικρό αντίτiμο (Tuner, StreamItAll). Κάνοντας search στο Application Store για την λέξη radio όλα τα παραπάνω θα εμφανιστούν κάπου στην λίστα.

Προσωπικά έχω δοκιμάσει και τα τέσσερα. Το Tuner είναι μάλλον το πιο αξιόπιστο και λειτουργικό (και το ακριβότερο με τιμή κοντά στα €8) μιας και παρέχει καλή σταθερότητα στην εναλλαγή μεταξύ 3G και EDGE και μας αφήνει να προσθέσουμε σταθμούς που δεν υπάρχουν στην λίστα. Το VisuaRadio είναι η πιο απλή επιλογή αλλά προϋποθέτει ότι ο offradio θα δηλωθεί στην λίστα με τους σταθμούς (δεν αντιμετωπίζει προβλήματα σταθερότητας). Το StreamItAll αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα σταθερότητας αλλά μας αφήνει να προσθέσουμε δικούς μας σταθμούς.

Και τα 3 παραπάνω προγράμματα αντιμετωπίζουν δύο βασικά προβλήματα: (1) δεν έχουν κάποια λειτουργία που να εξοικονoμεί μπαταρία και (2) δεν λειτουργούν στο background! Που σημαίνει ότι οποιαδήποτε χρήση του κινητού θα διακόψει το ράδιο και το αντίστροφο. Το FlyCast θεωρητικά διορθώνει αυτά τα προβλήματα. Αλλά λόγο προβλημάτων σταθερότητας στο πρόγραμμα δεν έχω καταφέρει να το δουλέψω. Προς το παρόν επιλέγω αναγκαστικά το Tuner μέχρι να διορθωθούν τα προβλήματα με το FlyCast ή/και να προστεθεί ο σταθμός στο VisuaRadio.

Στο Tuner επιλέγουμε κάτω δεξιά Search και μετά πάνω αριστερά Open. Μπορούμε εκεί να προσθέσουμε έναν δικό μας σταθμό με το link για το .pls stream του σταθμού (είπαμε, «σύντομα κοντά σας»). Ο σταθμός προστίθεται στα αγαπημένα (Bookmarks) ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε αυτόν.

Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για εξελίξεις..

5 comments:

Αντώνης Σιγάλας said...

Δοκιμάστε και το δωρεάν FStream για iPhone - κατεβάστε το από το Appstore. Μπορείτε να προσθέσετε δικούς σας σταθμούς και το OFFRadio παίζει άψογα και χωρίς κολλήματα σε WiFi. Σε 3G φοβάμαι να το δοκιμάσω! Δυστυχώς κι αυτό απαιτεί η εφαρμογή να τρέχει στο κινητό. Όσο για το Flycast που υποτίθεται ότι δουλεύει και χωρίς να τρέχει η εφαρμογή, να το δω και να μη το πιστέψω. Το iPhone δεν θποστηρίζει να τρέχουν πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, το γνωστό multitasking. Συγχαρητήρια για το blog σας παιδιά!

snoki said...

Το post το έκανα 10 λεπτά πριν βρώ το FStream… Θα το κάνω update μιας και το Fstream είναι όντως καλό, ειδικά σε ποιότητα ήχου και τζάμπα. Κοινοποιήθηκε και το pls του σταθμού οπότε ένα update πρέπει. Έχει μερικά προβλήματα σταθερότητας αλλά είπαμε, καινούργια προγράμματα, θα φτιαχτούν κάποτε.

Όσο για τη δοκιμή σε 3G, παίζει μια χαρά, μην ανησυχείς. Αν φοβάσαι το κόστος, καλά κάνεις μάλλον!

Αντώνης Σιγάλας said...

Τελικά εμένα το PLS με AAC+ κάνει συνέχεια διακοπές σαν να μη δουλεύει καλά ο codec. Το Windows Media Player σιγά μην έπαιζε. Εγώ ακούω προς το παρόν απροβλημάτιστα με αυτή τη διεύθυνση:
mms://live.onestreaming.com/offradio
Το βγάζει 64kbps και παίζει. Δεν είναι αυτό δηλαδή WMA?

snoki said...

Προσπαθώ να λύσω το πρόβλημα με το ποιο stream είναι ποιο και πού/πώς παίζει. Πιστεύω ότι τώρα που σταθεροποιήθηκαν τα πράγματα με τα links θα τα τεστάρω στο iPhone και θα μπορώ να σου απαντήσω μέσα στη μέρα.

(προς το παρόν ακούς από το mms://live.onestreaming.com/offradio ή από το http://listen.onestreaming.com/pls/offradio.pls το 97kbps wma)

Αντώνης Σιγάλας said...

Ανάφερα τις μέχρι στιγμής δυσκολίες / εμπόδια του σωστού streaming του OffRadio για τους Mac και το iPhone. Επίσης ανέφερα και το blog σου ως καλή πηγή νέων για το iPhone Streaming:
http://gomac.blogspot.com/2008/09/offradio-mac-iphone.html