Wednesday 3 September 2008

Basic streaming και Offradio

(Πρώτο και εύχομαι τελευταίο θεωρητικό post-σεντόνι για να αποκτήσουμε μια κοινή πλατφόρμα)

Μέχρι στιγμής ο Offradio κάνει stream σε .asx. Σύντομα θα κάνει stream και σε .pls.

Ε;

Ο σταθμός στέλνει τον ήχο του σε μια υπηρεσία (την onestreaming) η οποία στέλνει τον ήχο στον κόσμο. Το .asx και το .pls είναι δύο "γλώσσες". Και οι δύο γλώσσες είναι "ξένες" στις περισσότερες συσκευές που μπορούν να "ακούσουν" τον σταθμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον αναπαράγουν για να τον ακούσουμε κι εμείς. Οπότε μας ενδιαφέρουν τέσσερα θέματα (όχι αναγκαία σ' αυτήν τη σειρά):

  1. Ποιές συσκευές μπορούν να παίζουν Offradio
  2. Πως θα τις κάνουμε να παίξουν Offradio
  3. Αν και τί θα μας κοστίσει
  4. Πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του ήχου η/και να πέσει το κόστος
Θα δώσω εδώ μια γενική ιδέα για το τι γίνεται ή τί μπορεί να γίνει σε σχέση με τα παραπάνω.

-Ο πιο απλός τρόπος αναπαραγωγής είναι με ένα PC. Από τη στιγμή που ο σταθμός προς το παρόν εκπέμπει σε .asx χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που να μεταφράζει αυτή τη γλώσσα σε κάποια που μπορεί να παίξει ο υπολογιστής και μια σχετικά γρήγορη σύνδεση στο internet (μια ISDN συνήθως μας κάνει, αρκεί να μην κάνουμε τίποτε άλλο στο internet. Σ' αυτό το πρόβλημα θα επιστρέψουμε αργότερα). Το .asx βασίζετε στο windows media audio οπότε χρειαζόμαστε έναν αποκωδικοποιητή για αυτή τη γλώσσα.
.Στα Windows η υπόθεση είναι πολύ απλή. Τα Windows υποστηρίζουν απευθείας το πρωτόκολλο (αν δεν υποστήριζε και η μάνα το παιδί...) με τον Windows Media Player. Οπότε απλά ανοίγουμε το link από το website του σταθμού.
.Σε Mac υπάρχει έκδοση του Windows Media Player που παίζει .asx. Και το iTunes θα κατεβάσει τον απαραίτητο αποκωδικοποιητή για να παίζει. Μια άλλη λύση player είναι ο VLC για Mac.
.Σε Linux υπάρχουν πάρα πολλοί player που θα παίξουν .asx. Αναφέρω για παράδειγμα τον VLC γιατί η εμπειρία λέει ότι όποιος έχει Linux ξέρει περισσότερα από εμένα. Γενικώς...

-Σε κάτι πιο ενδιαφέρον τώρα. WiFi Radios. Επειδή υπάρχει πληθώρα συσκευών εκεί έξω θα περιοριστώ σε γενικότητες προς το παρόν. Για να παίζουμε offradio σε WiFi θα χρειαστούμε φυσικά μια καλή σύνδεση στο internet και ένα wireless router. Οι περισσότεροι πάρωχοι (ΟΤΕ, Forthnet κτλ) δίνουν πλέον μαζί με την ADSL και wireless router το οποίο και σετάρουν μόνοι τους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το σετάρισμα ενός wireless rooter εδώ μιας και δεν είναι το θέμα μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το τι συσκευή WiFi Radio να αγοράσουμε, ή μάλλον τί να προσέξουμε όταν την αγοράζουμε.
.Το πρώτο είναι να μας αφήνει να βάζουμε τους δικούς μας σταθμούς και να μήν μας περιορίζει σε μια λίστα που διαχειρίζεται ο κατασκευαστής. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε.
.Το δεύτερο είναι να μπορεί να συνδεθεί στο router. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποστηρίζει κάποιο από τα πρωτόκολλα ασφαλείας των ασύρματων συνδέσεων δικτύου (ή καλύτερα όλα). Π.χ. wep και wpa
.Το τρίτο είναι να έχει καλή ταχύτητα. Αυτό εξαρτάτε από την ενσωματωμένη κάρτα ασύρματου δικτύου. Επειδή είναι φτιαγμένο γι' αυτό τον σκοπό η ταχύτητα θα είναι μάλλον καλή. Οπότε αν δεν το αναφέρει ο κατασκευαστής δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. 1Mbs είναι αρκετό άν και οι περισσότερες συσκευές θα προσφέρουν περισσότερα.
.Άλλα χαρακτηριστικά. Αν έχει 3.5mm jack (υποδοχή για βύσμα κοινών ακουστικών) μπορούμε να συνδέσουμε ακουστικά ή να το συνδέσουμε με ένα σαφώς ισχυρότερο στέρεο. Αν έχει σύνδεση με LAN (σύνδεση στο router με καλώδιο όπως συνδέεται ένα PC) θα αποφύγουμε προβλήματα με την ασύρματη σύνδεση (φυσικά χάνουμε και το πλεονέκτημα να το βάλουμε όπου θέλουμε. Γι αυτό άλλωστε αγοράσαμε WiFi Radio...). Αν μπορεί να λειτουργεί και με μπαταρίες κάνει την μεταφορά πιο εύκολη (αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να το πάρουμε και στο αυτοκίνητο αφού εκεί δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση στο internet...).

-Σε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον τώρα. Κινητά. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι με το οποίο θα ασχοληθεί το blog. Το κινητό μας το έχουμε πάντα πάνω μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα κινητό που να μπορεί να συνδεθεί στο internet είτε μέσω 3G είτε μέσω GPRS. Έχουν αρχίσει να βγαίνουν κινητά με 3.5mm jack που σημαίνει πως μπορούμε να το συνδέσουμε σε ότι έχει aux in. Κοινώς στα περισσότερα στέρεο, σε κασετόφωνα στο αυτοκίνητο με την ειδική κασέτα που βγάζει 3.5mm jack, υπάρχουν πλέον και ραδιόφωνα τα οποία έχουν υποδοχή 3.5m jack (κυρίως λόγο την τρέλας που ονομάστηκε iPod...). Επίσης, έχουν βγεί κινητά με WiFi που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αγοράσουμε WiFi Radio. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας βελτιώνονται συνέχεια και οι χρεώσεις για δεδομένα πέφτουν. Επίσης μελλοντικά θα μπορούμε να ακούμε και 3GPP radio (το οποίο υποστηρίζει η onestreaming αλλά δεν ξέρω τί γίνετε με τις συσκευές και τους παρώχους). Αντιμετωπίζουμε όμως πολλά προβλήματα. Τα αναφέρω εδώ (εύχομαι όλα) σε μορφή λίστας:
.Δεν υποστηρίζουν όλα τα κινητά .asx. Αυτό το πρόβλημα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λυθεί μόνο του όταν ενεργοποιηθεί το .pls stream του offradio.
.Οι συνδέσεις στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά καλές οπότε το stream του σταθμού είναι πολύ βαρύ για να παίξει σε κινητό. Με το παρόν σήμα ο σταθμός απαιτεί 28MB κατέβασμα για κάθε ώρα ακρόασης. "Τρώει" 64Kbps το δευτερόλεπτο που σημαίνει ότι στον πραγματικό κόσμο το GPRS ίσως και να τα καταφέρνει μια στο τόσο, ενώ ακόμα και με 3G μπορεί να έχουμε διακοπές. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να το λύσει μόνο ο σταθμος παρέχοντας από ένα stream σε .asx και .pls με χαμηλότερες απαιτήσεις και άρα (δυστυχώς) χειρότερη ποιότητα. Το στοίχημα της καλής ποιότητας με χαμηλή κατανάλωση δικτύου δύσκολα θα το κερδίσουμε.
.Οι χρεώσεις για δεδομένα είναι πολύ υψηλές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Παραδειγματικά αναφέρω ότι η Cosmote για απεριόριστη χρήση internet από το κινητό χρεώνει €49 το μήνα! Αλλά τα πράγματα οδεύουν προς τα κάτω. Στη Αγγλία η αντίστοιχη χρέωση είναι κάτω από €10 το μήνα. Και πάλι η χαμηλότερη ποιότητα του stream από τον σταθμό θα μειώσει την κατανάλωση δικτύου και άρα την χρέωση.
.Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι σχεδόν κάθε κινητό που συνδέεται στο internet μπορεί να παίζει internet radio αλλά κάθε συσκευή το κάνει με κάπως διαφορετικό τρόπο. Τις περισσότερες φορές δεν αρκεί να πάμε στην σελίδα του offradio και να επιλέξουμε listen live γιατί πολύ απλά τα κινητά δεν έρχονται από τον κατασκευαστή εφοδιασμένα με κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να παίξει .asx ή .pls. Δεν έχω μια έτοιμη λύση, μιας και η λύση δεν είναι μία αλλά είναι διαφορετική για κάθε κινητό.

Να θυμάστε ότι δεν ψάχνουμε για πατέντες αλλά για λύσεις. Λύσεις που να μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Μήτσος και η Νίτσα. Ιδανικά ο στόχος είναι να μπορεί να ακούσει κάποιος offradio με 3 βήματα, με την "εγκατάσταση" να είναι σχετικά απλή και μη-τεχνική. Ναι, το όλο θέμα ξεκίνησε γιατί ανακάλυψα μια πατέντα για να παίζω offradio σε όλα τα κινητά. Αλλα είναι πολύπλοκη η πατέντα και απαιτητική σε κατανάλωση δικτύου (θα το δώσω το clue: winamp remote).

-Το άλλο θέμα που θα διερευνήσουμε είναι οι χρεώσεις. Και θεωρητικά και πρακτικά. Πόσο κοστίζει να ακούω offradio σε υψηλή/χαμηλή ποιότητα με 3G/GPRS. Αυτά τα ουκ ολίγα για αρχή.

No comments: